Idag gästbloggar Jonas Rydh, en god kamrat som just nu går "röda tråden" på Viskadalens folkhögskola.
Den stora kompromissen.
Innan 1938 var den svenska arbetsmarknaden den mest konfliktfyllda i hela världen. Industrierna stod stilla och arbetaren svallat, strejkerna och lockouterna hotade inte bara arbetaren med svält utan den hindrade utvecklingen av den svenska ekonomin. Då skrevs det så kallade Saltsjöbadsavtalet.
Detta avtal bygger på en kompromiss där arbetstagarsidan erkänner arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet. Som motprestation erbjuds arbetaren rimliga löner, bättre arbetsmiljö och avtalsförsäkringar.
Avtalet skrevs under!
Vi har i och med detta sålt vår strejkrätt. Allt sedan dess har den Svenska arbetsmarknaden varit den minst strejkdrabbade arbetsmarknaden i världen. Det kan nog sägas att huvudavtalet är en av de viktigaste hörnstenarna bakom Sveriges utveckling till en rik industrination.
Tror ni att detta är något som högerpartierna tänker på när de försämrar våra försäkringar, sänker våra löner och urholkar våra villkor?
Inser de inte att de riskerar att förstöra fundamenten för den kompromiss som är och har varit förutsättningen för vår Svenska välfärd. Om de blå fortsätter sina svek mot Saltsjöbadsavtalet, så förlorar det sitt värde och vi riskerar att kastas in i en spiral av konflikter på arbetsmarknaden.
Vem vinner på det Fredrik Reinfelt ?
Vad tror du Maud Olofsson?
Jonas Rydh
tisdag 2 februari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar